Składniki:
- 10 dag jeżyn, malin, jagód, truskawek
- 2 łyżki cukru
- 15 ml ajerkoniaku
- 150 ml kefiru
Składniki: 1/2 kg. truskawek 5 łyżek cukru 2 litry wody Przygotowanie: Wodę gotujemy. Truskawki myjemy i dodajemy do gotującej się wody. Zagotowujemy wodę z truskawkami. Na koniec dodajemy cukier, mieszamy. Podajemy ciepły. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad
Składniki: 10 dag.owoców dzikiej róży 15 dag. cukru cytryna 1i1/2 litra wody Przygotowanie: Owoce zalewamy gorącą wodą, zagotowujemy, pozostawiamy na kilka godzin. Następnie przecedzamy, dodajemy cukier i małe kawałki cytryny w plasterkach. Mieszamy. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad
Składniki: 0,5 kg śliwek 2 litry wody 5 łyżek cukru 3 goździki Sposób przygotowania: Śliwki umyć, przepołowić i wyjąć pestki. Pokroić na kawałki. W garnku zagotować wodę, wrzucić do niej goździki. Do wrzątku wrzucić śliwki i gotować jakieś 30 min na bardzo małym ogniu. Gotowy kompot osłodzić. Odcedzić na sicie i przelać do dzbanka. Można…