Składniki: 15 dkg sera Ricotta 4 łyżki piure z gruszek Sposób przyrządzenia: Gruszki obrać, przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne, pokroić drobno. Tak przygotowane gruszki zmiksować w blenderze. Ser zetrzeć, przetrzeć przez sito, wymieszać z gruszkowym piure, ewentualnie przyprawić. Podawać, jako dodatek do dań, z którymi smak sera i gruszek się komponuje. Przepis na konkurs…
Tag: sery
Listy
Ser feta zapiekany
by Monika Bartosz • • 0 Comments
Składniki: ser Feta mielona papryka słodka lub ostra do smaku oliwa Sposób przyrządzenia: Ser Feta pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Obsypać papryką, skropić oliwą. Każdy plaster zawinąć w papier pergaminowy do pieczenia. Ułożyć na blasze. Zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 5 minut. Podawać z bagietką. Przepis na…
Listy
Ser feta w aromatyzowanej oliwie
by Monika Bartosz • • 0 Comments
Składniki:
- ser feta
- suszone, pokruszone papryczki chili do smaku
- czarny, mielony pieprz do smaku
- szczypta rozmarynu
- oliwa
Listy
Zimny sos z dodatkiem sera gorgonzola
by Gabrysia Radosz • • 0 Comments
Składniki: ½ szklanki drobno pokruszonego sera Gorgonzola 1 szklanka majonezu 1 szklanka gęstej śmietany 3 łyżki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Majonez zmiksować ze śmietaną i sokiem cytrynowym, dodać drobno pokruszony ser, wymieszać. Przed podaniem sos powinien być schłodzony w lodówce. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Gabrysię Radosz
Listy
Gruszki faszerowane serem gorgonzola
by Gabrysia Radosz • • 0 Comments
Składniki: dojrzałe gruszki 1 część masła 1 część sera Gorgonzola gęsta śmietana mielona ostra papryka Sposób przyrządzenia: Ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, dodać masło, utrzeć na gładką masę. Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na połowę, używając łyżeczki usunąć gniazda nasienne i część miąższu. Powstałe wgłębienie wypełnić masą serową. Gruszki ułożyć na półmisku, polać każdą…