Składniki:
- ½ kg bakłażana
- 6 dag oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- ½ szkl bulionu warzywnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 15 dag topionego sera
- sól
- pieprz
Składniki: 15 dag serka topionego 7 dag mielonych orzechów włoskich 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Do serka topionego dodać zmielone orzechy i całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować małe pulpeciki, które obtoczyć w drobno posiekanych ziołach.
Składniki: 15 dag serka topionego 7 dag mielonych orzechów włoskich 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Posiekane zioła dodać do serka topionego. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować małe kulki, które obtoczyć w mielonych orzechach.
Składniki: ½ kg pieczarek 2 łyżki masła 1 cebula 1 serek topiony 1 łyżeczka ulubionych ziół sól pieprz Sposób wykonania: Cebulkę posiekać po czym zeszklić ją na rozgrzanym maśle. Wówczas dodać same pokrojone nóżki pieczarek i chwilę jeszcze dusić. Dodać zioła i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Farszem napełnić kapelusze grzybów. Ułożyć je na…
Składniki: 2 kremowe serki topione 3 łyżki masła 3 łyżki gęstej śmietany 10 dag drobniutko posiekanych orzechów laskowych Sposób wykonania; Serek topiony i miękkie masło dokładnie ze sobą utrzeć. W trakcie dodawać jeszcze po łyżce śmietany. Na koniec wrzucić jeszcze posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.