Składniki: 1 op rukoli 2 plastry szynki 1 pęczek rzodkiewek 1 jajko 2 łyżki oliwy orzechowej 1 łyżka octu estragonowego sól pieprz Sposób wykonania: Jajko ugotować na twardo po czym oddzielić żółtko od białka i do żółtka dodać oliwę orzechową. Dokładnie utrzeć po czym nie przerywając mieszania i dodać ocet estragonowy. Doprawić do smaku solą,…
Tag: sałatki
Porady i Ciekawostki
Sałatka z zielonymi szparagami z awokado i truskawkami
by Joanna Mach • • 0 Comments
Składniki: kilka listków różnych odmian sałat 1 awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 pęczek zielonych szparagów 4 truskawki 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy sól pieprz cukier Sposób wykonania: Oczyszczone truskawki zmiksować. Wówczas dodać o nich ocet balsamiczny, oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Następnie szparagi ugotować w osolonej…
Porady i Ciekawostki
Sałatka z pomarańczy, mandarynek i banana
by Łucja Wydra • • 0 Comments
Składniki: 2 pomarańcze 2 mandarynki 1 banan 20 dag truskawek 1 kiwi 1 łyżka cukru pudru szczypta cynamonu 1 kieliszek miodu pitnego Sposób wykonania: ! pomarańcze obrać i podzielić na cząstki. Natomiast z drugiej wycisnąć sok, który wymieszać z cukrem pudrem oraz cynamonem. Do cząsteczek pomarańczy dodać truskawki przekrojone na połówki, obrane banany pokrojone na…
Porady i Ciekawostki
Sałatka z kiełków soi z serem pleśniowym
by Jagoda Półtorak • • 0 Comments
Składniki: 1 op kiełków soi 1 sałata rzymska 3 połówki marynowanych gruszek 5 dag sera pleśniowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu z marynowanych gruszek 1 łyżka octu estragonowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka posiekanej kolendry sól pieprz Sposób wykonania: Oliwę z oliwek wymieszać z sosem z marynowanych gruszek oraz octem estragonowym. Doprawić…
Porady i Ciekawostki
Sałatka z bakłażana i mięty Kamila
by Kamil Weber • • 0 Comments
Składniki: 1 bakłażan 1 łyżeczka posiekanych listków mięty 1 łyżeczka posiekanego oregano 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka białego octu winnego sól pieprz cukier Sposób wykonania: Obranego bakłażana pokroić na kawałki, które oprószyć solą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie gotować na parze około 10 minut do miękkości. Wówczas…