Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: rzodkiewki

Sałatka z pieczarek i ogórka

Składniki: 300 g małych pieczarek 2 ogórki kiszone 1 pęczek rzodkiewek 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany sól pieprz cukier ocet ½ pęczka koperku Sposób wykonania: Pieczarki sparzyć wrzątkiem po czym pokroić na mniejsze kawałki. Ogórki pokroić w kostkę a rzodkiewki w plasterki. Wszystkie  składniki wymieszać ze sobą. Następnie majonezem połączyć ze śmietana i…

Rzodkiewki w śmietanie duszone

Składniki: ½ kg rzodkiewek 3 łyżki masła sól do smaku 3 łyżki maki ½ szklanki śmietany posiekany zielony koperek Sposób przyrządzenia: Rzodkiewki umyć, pokroić na połówki , zalać niewielką ilością wody, osolić, dodać masło i zagotować. Śmietanę rozmieszać z mąką, rozprowadzić wywarem z gotowania rzodkiewki, zagotować, dodać do rzodkiewek. Posypać posiekanym zielonym koperkiem.

Surówka z rzodkiewek i kalarepy

Składniki: 2 pęczki rzodkiewek 2 kalarepy 100 ml kwaśnej  śmietany 1 pęczek koperku sól cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Obrane kalarepy i rzodkiewki zetrzeć na tarce a koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając jeszcze śmietanę. Doprawić do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny.

Rzodkiewki z wody

Składniki: 2 pęczki rzodkiewek 2 łyżki masła sól cukier Sposób wykonania: Rzodkiewki oczyścić po czym wrzucić je do 500 ml osolonego wrzątku. Dodać jeszcze szczyptę cukru i gotować około 5 minut. Po tym czasie rzodkiewki odcedzić, ponownie wrzucić do garnka i dodać kawałek masła. Całość wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze około 3 minut.