Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ryb

Ryby po japońsku

Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki 1 jajko 1/2 szklanki wody  Zalewa: 4 średnie cebule 1 słoik ogórków kiszonych 1 słoik papryki (pokroić w kostkę) 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 1 mały przecier 3 łyżki octu sól,cukier do smaku 4,5 łyżek kethupu Sposób wykonania: Składniki ciasta dokładnie wymieszać, ryby moczyć w cieście i usmażyć. Ogórki i paprykę…

Stek z łososia norweskiego w papilocie

Składniki: (10 porcji) dzwonek z łososia norweskiego – 1,8 kg Marynata: czosnek – 0,05 kg olej – 0,10 l wino białe wytrawne – 0,15 l jarzynka cytryna pergamin Sposób przyrządzenia: Łososia pokrojonego w dzwonka marynujemy z czosnkiem, olejem, jarzynką i białym winem. Pozostawiamy na mniej więcej 3 godziny. Zawijamy w pergamin wysmarowany olejem i pieczemy…

Sandacz lub szczupak szpikowany

Oskrobanego sandacza lub szczupaka wyprawić i oczyścić. Po obu stronach grzbietu wykrajać skórę na 4 palce szeroko i naszpikować grzbiet cienko krajaną słoninką, obłożyć go w plastry krajaną cebulą i pietruszką, zalać przegotowanym i wystudzonym octem, i niech tak godzinę stoi. Wysmarować masłem wanienkę miedzianą, rybę obłożyć cienko krajanymi plastrami słoniny świeżej, włożyć do wanienki…

Flądra w sosie krewetkowym

Składniki: 1 kg flądry, 1 łyżki masła, 25 dag świeżych lub mrożonych krewetek bez skorupek, 1 łyżka mąki, 2 szklanki rosołu, 400 ml rosołu sól, pieprz i gałka muszkatołowa, 2 łyżki tartej bułki. Sposób przyrządzenia: Rybę oczyścić, umyć, zdjąć skórę. Krewetki umyć, wrzucić do wrzącej osolonej wody,, gotować 15 min. Odcedzić a następnie poddusić na…