Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: rosół

Kura w rosole

Składniki: kura porcja włoszczyzny 7 dag cebuli natka pietruszki koperek sól pieprz Sposób wykonania: Kurę oprószyć solą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przełożyć do garnka zalać wodą i doprowadzić do wrzenia pozostawić na małym ogniu na około 90 minut. W między czasie obrać i pokroić włoszczyznę, którą zarumienić i wrzucić do zupy,…

Bulion włoski

Składniki: 3 jajka 3 łyżki tartej bulki 3 łyżki startego sera 2 l rosołu gałka muszkatołowa sól Sposób wykonania: Do jajek dodać tartą bułkę, ser oraz szczyptę soli i gałki muszkatołowej. Całość dokładnie wymieszać, powinno powstać lejące się ciasto. Następnie rosół doprowadzić do wrzenia, wówczas wlać ciasto i całość odkładnie wymieszać. Trzymać n ogniu około…

Zupa cebulowa na zimowe dni

Składniki: 6 dużych cebul 20 dkg żółtego sera Gouda 1 kostka masła łyżki mąki 5 łyżek oliwy 1 litr rosołu z kostki ½ litra mleka sól, pieprz do smaku białe pieczywo /może być z kilku dni/ Sposób przyrządzenia; Na połowie masła podsmażamy cebulę uprzednio pokrojoną w półplasterki, dodajemy oliwę. Kiedy cebula zmięknie, podprawiamy mąką i…

Zupa dla leniwych

Składniki: 1,25 l mocnego rosołu z drobiu 100 g ugotowanego mięsa kurzego 2 żółtka 50 g ryżu Sposób wykonania: Ryż dokładnie opłukać po czym zalać rosołem i ugotować. Pod koniec gotowania wrzucić posiekane mięso, wówczas zdjąć z ognia i wymieszać z żółtkami. Przelać na talerze.