Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Kabaczki kwaszone

Składniki: 1 kg kabaczków 2 łyżki soli 1 łyżeczka cukru 3 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ząbków czosnku kilka ziarenek gorczycy Sposób wykonania: Do garnka wlać ½ litra wody. Dodać cukier, sól, pieprz, listek laurowy, gorczyczce i ziele angielskie. Całość doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia. W między…

Gruszki, jabłka i śliwki marynowane

Składniki: 1 kg owoców: śliwek, gruszek, jabłek 1 szkl cukru kilka goździków kawałek kory cynamonu kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Sposób wykonania; Gruszki oraz jabłka obrać ze skorki i pokroić na cząstki, usuwając gniazda nasienne. Wówczas od razu wrzucić je na wrzątkiem z dodatkiem połowy kwasku cytrynowego. Odstawić na…

Patisony w kwaśnej zalewie

Składniki: 1 kg patisonów 2 łyżki soli 1 łyżeczka cukru 3 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ząbków czosnku kilka ziarenek gorczycy Sposób wykonania: Patisony umyć i pokroić w kostkę. Ułożyć je w wyparzonych słoikach, przekładając je ząbkami czosnku. Do garnka wlać ½ litra wody. Dodać cukier, sól, pieprz, listek laurowy,…

Octowe węgierki

Składniki: 1 kg węgierek 1 szkl octu winnego 6% 1 szkl wody 15 dag cukru kilka goździków kawałek kory cynamonu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: Umyte śliwki przekroić na połówki usuwając pestki, po czym zasypać je cukrem i odstawić na 15 minut. W między czasie do rondelka wlać wodę z octem.…