Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepisy

Deser lodowy sherry z owocami

Składniki:

• 2 białka
• 80 g cukru
• 250 ml śmietany kremówki
• 2 łyżki gęstej śmietany
• 4 łyżki półwytrawnego sherry
• 50 g mielonych migdałów
• 250 g agrestu
• 250 g truskawek
• 4 łyżki syropu malinowego
• 2 łyżki posiekanych pistacji
• truskawki i rurki waflowe do dekoracji

Ciasteczka kocie języczki

Składniki: • 5 łyżek mąki • 10 dag cukru pudru • 12,5 dag miękkiego masła • 1 jajko • 1 żółtko • parę łyżeczek konfitury z róży Sposób przyrządzenia: Masło zmiksować na pulchną masę, dodać całe jajko, żółtko, cukier puder i mąkę, dalej miksować aż powstanie jednolite ciasto, dość luźne. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.…

Ciasteczka kleikowe

Składniki: • 1 kostka tłuszczu (margaryna lub masło), • 1 torebka kleiku ryżowego Bobo Vita (zwykłego bezsmakowego), • 1 szklanka cukru, • 1 cukier waniliowy, • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, • 3 jajka, • dżem lub marmolada Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Wychodzi dość luźne. Odrywamy ręką małe kawałeczki,…

Ciasteczka figowe

Składniki: ciasto: • 10 dag cukru • 25 dag mąki • łyżeczka proszku do pieczenia • 10 dag masła • 1 jajko • szczypta soli i 1 jajko do posmarowania ciasta Nadzienie bakaliowe: • 25 dag posiekanych fig • 6 dag posiekanych migdałów • 6 łyżek konfitury z pomarańczy, moreli lub brzoskwiń • 8 dag…

Ciasteczka cynamonowe

Składniki: • 1 kg mąki, • 2 kostki masła, • 5 żółtek, • 1 szkl.cukru pudru, • cynamon według uznania, • gałka muszkatołowa, Sposób przyrządzenia: Ze wszystkich tych składników zagnieść ciasto, po czym włożyć do lodówki aby stwardniało. Rozwałkować na stolnicy, wykrawać ciasteczka foremkami lub szklanką, piec w średnio gorącym piekarniku. Przepis został nadesłany na…