Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepisy

Owoce egzotyczne w kuchni – Avocado

Smaczliwka, awokado – wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki. Owoc smaczliwki nazywany jest gruszką awokado. Okres dojrzewania owocu jest wyjątkowo długi. Od momentu wykształcenia się zalążni do dojrzałości może upłynąć nawet 13 miesięcy, jednak przeciętnie trwa to 6-8 miesięcy. Owoc jest kształtu gruszkowatego o zielonej skórze, są jednak owoce kształtu okrągłego czy jajowatego. Zawiera jedną niejadalną pestkę oraz tłusty, kremowo zielonkawy miąższ. Częścią jadalną jest właśnie ten miąższ, stanowiący ok. 85% masy owocu. Awokado można podawać jako połówkę owocu z dodatkiem soku cytrynowego lub octu lub też jako składnik sałatek. Awokado jest stosowane przede wszystkim w sztuce kulinarnej. Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub zamiast masła.
Dojrzały owoc pozwala się doskonale rozsmarowywać, dzięki czemu w niektórych krajach jest doskonałym zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Spożywać można w postaci sałatek oraz jako przystawki. Dodanie soku z cytryny zapobiega brunatnieniu miąższu owocu. Awokado stosuje się także w kosmetyce. Maseczki z tego owocu łagodzą podrażnienia skóry (w tym również spowodowane słońcem) i odżywiają cerę.
Osoby zainteresowane hodowlą awokado z pestki polecam: http://mirrors.sinuspl.net/www.kuchnia.3miasto.pl/6899.htm

Owoce egzotyczne – Nieśplik

Nieśplik (Eriobotrya), rodzaj z rodziny różowatych, ok. 10 gatunków występujących na terenie Chin i Japonii. Nieśplik japoński (Eriobotrya japonica) jest dość popularnym drzewem owocowym, uprawianym szeroko w klimacie ciepłym. Owoce do 10 cm średnicy, dojrzewają wczesną wiosną i dlatego są bardzo cenione. Jego kuliste lub gruszkowate jagody osiągają 5 cm średnicy. Ich skórka i miąższ…