Składniki:• wiórki kokosowe 20 dkg• spirytus 250 ml• mleko skondensowane słodkie 1 puszka• mleko skondensowane niesłodkie 1 puszka Sposób przyrządzenia: Wiórki zalać spirytusem w słoiku i zostawić na 5 dni. Następnie przecedzić i dobrze odcisnąć. Dodać spirytus kokosowy do obu rodzajów mleka, wymieszać i dobrze schłodzić. Gdy likier jest za mocny można podawać rozrobione mlekiem…
Tag: przepisy
Likiery
Likier czekoladowy Eweliny
by Ewelina B • • 0 Comments
Typowo damski likier – można go połączyć z mlekiem gdyby wydał się wam z mocny. Ja pije go z kostkami lodu tylko. Składniki:• mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka• spirytus 100ml• cukier 3/3 szklanki • czekolada deserowa 1/2 – 1 tabliczki Sposób przyrządzenia: Gotujemy mleko, cukier i czekoladę – 15 minut, często mieszamy. Po ostudzeniu wlewamy…
Kremy
Krem rabarbarowy
by Ewelina B • • 0 Comments
To przepis Nigelli Lawson – jest pyszny kwaśny rabarbar lekko osłodzony i bita śmietana 🙂
Składniki:
• rabarbar już obrany 1 kg
• cukier 30 dkg
• śmietana kremówka 36% pół litra
Sposób przyrządzenia:
Rabarbar pokroić, najpierw obrać ze skórki na 3-4 cm kawałki i upiec w piekarniku z cukrem. Przestudzony przetrzeć przez sitko a sok osobno trzymać w naczyniu. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy sok i rabarbar. Delikatnie mieszamy wszystko razem i nakładamy do pucharków.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Desery
Kulki czekoladowe z płatkami
by Ewelina B • • 0 Comments
Zrobiłam te kulki razem z synkiem dla mojej teściowej – to był prezent na Dzień Babci. Powiem tylko tyle – były łzy wzruszenia.
Składniki:
• batoniki mars lub snikers 4 sztuki
• masło 50 g
• płatki kukurydziane 2,5 szklanki
Sposób przyrządzenia:
Batoniki rozpuścić podgrzewając z masłem -trzeba być cierpliwym. Dodać płatki i wymieszać. Masę układać w papierowych foremkach i do lodówki na 2 godziny.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Ciastka
Biscuits
by Ewelina B • • 0 Comments
Rewelacyjne ciasteczko-bułeczki. Chrupiące na zewnątrz a w środku mięciutkie. Można je podawać z dżemem lub konfiturą, do kawki lub herbatki. Najlepsze tego samego dnia lekko ciepłe – no chyba,ze ktoś lubi mega chrupiące i twardawe rzeczy to i na następny dzień są dobre.
Składniki:
• mąka 3 szklanki
• proszek do pieczenia 3 łyżeczki
• soda 1/2 łyżeczki
• sól 1/2 łyżeczki
• tłuszcz roślinny 1/2 kostki
• maślanka 1 szklanka
Sposób przyrządzenia:
Mąkę, sól, proszek i sodę przesiewamy do miski. Strugamy zimny tłuszcz i rozcieramy go jak kruszonkę.
wlewamy maślankę i łączymy. Przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy, wystarczy 2-3 razy.
Wycinamy kółka foremką, układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230’c i pieczemy około 25 minut. Ja wierzch posmarowałam masłem i lekko posypałam cukrem brązowym.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa