Limeta zwana również limonka, limetka, limeta kwaśnaLimeta pochodzi z południowo-wschodniej Azji (prawdopodobnie z Malezji). Jest małym drzewem (5 m wysokości). Obecnie uprawiana w tropikach (głównie Ameryka Środkowa i Floryda) – tu zajmuje miejsce cytryny. Owocami są jagody przypominające kształtem cytrynę, ale większe (średnica około 6 cm), w stanie dojrzałości zielonkawożółte. Pod woskowatą skórką znajduje się…
Tag: przepisy kulinarne
Desery
Lawendowe truskawki
by Magda • • 0 Comments
Składniki:½ kg dojrzałych, dorodnych truskawekcukierkoniaklistki lawendy i rozmarynu Sposób przyrządzenia:Truskawki umyć i osuszyć. Na dno żaroodpornych kokilek wsypać listki ziół, nałożyć truskawki, posłodzić cukrem wg uznania i do każdej kokilki wlać łyżkę koniaku lub innego alkoholu. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Udekorować gałązkami ziół. Podawać na gorąco. Boski…
Owoce egzotyczne
Owoce egzotyczne – Wanilia
by Redakcja • • 0 Comments
Wanilia płaskolistnaWanilia to liana osiągająca 10 do 15 m długości. Wanilia jest epifitem korzystającym ze składników pokarmowych znajdujących się w obumarłych pniach i konarach drzew, które służą jej za podpory. Dawniej wanilię uprawiano współrzędnie z uprawnymi drzewami, które służyły jako naturalne podpory. Obecnie uprawa odbywa się na niskich podporach ułatwiających ręczne zapylanie (patrz zdjęcie). Do…
Desery
Puding z banana i papai
by Daga • • 0 Comments
Składniki:1 szklanka pokrojonego w kostkę obranego, pozbawionego nasion papaja1 obrany banan1 łyżka masła1 łyżka ziaren sezamuowoce do przybrania Sposób przyrządzenia:Papaje, banana, miękkie masło i sezam zmiksować dokładnie. Przełożyć do szklanej salaterki, przybrać kawałkami owoców, schłodzić i podawać.
Owoce egzotyczne
Owoce egzotyczne – Figi
by Redakcja • • 0 Comments
Figa pospolita (karyjska) zwany inaczej: Figowiec pospolity, Figowe drzewoJest rozłożystym drzewem lub krzewem dorastającym do 2 – 5 metrów wysokości, o dużych, dłoniastych (3 – 5 klapowanych) liściach i fioletowo czerwonych kwiatach Prawdopodobnie pochodzi ze środkowo-zachodniej Azji lub Azji Mniejszej. Jest uprawiany w licznych krajach obszaru tropikalnego i subtropikalnego, oprócz okazów uprawianych występują tu także…