
Składniki:
- 2 szalotki
- ½ pęczka selera naciowego
- 4 gałązki natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szkl. pasty z pieczonego czosnku
- 7 1/2l bulionu warzywnego
- grzanki

Składniki: 1 ½ l rosołu 1 cytryna ½ szkl. gęstej kwaśnej śmietany sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Rosół zagotować po czym wrzucić do niego kawałek cytryny razem ze skórką. Następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i przelać na talerze. Przed podaniem posypać natką pietruszki a do każdego talerza…
Składniki: 1 kg szczawiu 2 ogórki 8 szkl. wody 2-3 jajka ugotowane na twardo garść szczypiorku ½ szkl. śmietany sól Sposób wykonania: Szczaw zalać osoloną wodą i ugotować po czym odstawić do ostygnięcia. W między czasie ogórki zetrzeć na tarce i dodać do szczawiu. Następnie zabielić zupę śmietaną i dodać posiekane jajka oraz szczypiorek. Całość…

Składniki: 12 oczyszczonych odwłoków dużych krewetek 5 różyczek brokułów 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 2 marchewki pokrojone na kawałki 1 liść laurowy ½ drobno posiekanej cebuli 2 drobno posiekane ząbki czosnku 2 średnie pomidory, obrane ze skóry, posiekane 1, 5 litra bulionu drobiowego oliwa sok z cytryny, sól, pieprz, mielone chili do smaku posiekana…