Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na zakąski

Tofu w sezamie

Składniki: 40 dag sera sojowego tofu 2 łyżki mąki 1 duże jajo 2 łyżki sezamu sól biały pieprz olej Sposób przyrządzenia: Ser pokroić w dość duża kostke,jajko zmiksować z mąką na gładką masę,dodać szczyptę soli i pieprzu,wymieszać,połączyć z ziarnami sezamu.Jeśli ciasto jest za gęste,dodać trochę wody,aby miało ksnsystencję gęstej śmietany.Na patelni rozgrzać olej.Kawałki tofu nadziać…

Roladki z szynki z kremem chrzanowym

Składniki: 8 plastrów gotowanej wędzonej szynki, 6 łyżek śmietany kremówki 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka tartego chrzanu, 1 łyżka soku z pomarańczy, 1/2 pomarańczy. Sposób przyrządzenia: Śmietanę ubić z solą, wymieszać z chrzanem i sokiem z pomarańczy. Kremem posmarować plastry szynki. Zawinąć w rożki. Udekorować plasterkami pomarańczy.

Koreczki ze śledzi

Składniki: kilka niewielkich płatów śledzi tyle samo suszonych sliwek (bez pestek) majonez natka pietruszki Wykonanie: Śliwki wymoczyć by nie były zbyt twarde. Na każdą połówkę Sledzia położyć śliwkę. Śledż zwinąć ciasno w rulonik i spiąć wykałaczką. Koreczki ułożyc na półmisku polać majonezem i posypać siekaną natką pietruszki. Świetnie wygladają i smakują nie tylko na Wigilijnym…

Mieszki z niespodzianką.

Składniki: 50 dag tłustego twarogu 16 plastrów wędzonej szynki 2 banany średniej wielkości 1 pęczek szczypiorku 1 gałązka rozmarynu najlepiej świezego 1/8 l mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Rozmaryn opłukać pod zimna wodą i otrząsnąć z wody. Poodrywać listki od łodyżki i drobno posiekać. Ser wymieszać z pieprzem, solą i starta gałką muszkatołową oraz…