Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na wołowinę

Wołowina zawijana z wątróbką

Składniki: 60 dag wołowiny bez kości, 15 dag wątroby wołowej, 12 plasterków szynki (wędzonej), 1 łyżka przecieru pomidorowego, 3 dl wina, 4 łyżki tartego sera (parmezan), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, olej, natka pietruszki, tymianek, rozmaryn, szałwia, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: 3 listki szałwi odkładamy "na potem", a pozostałe drobno siekamy razem z innymi ziołami.…

Polędwica po szlachecku*

*Cykl – przepisy mistrzów Składniki: Polędwica wołowa – 150 g Boczek wędzony gotowany – 20 g Śliwki kalifornijskie Musztarda Mieszanka przypraw Sól peklująca Sos: borowiki (2 szt.) cebula śmietana 30% natka pietruszki sól, pieprz, vegeta Sposób przyrządzenia: Polędwicę wyporcjować, naszpikować boczkiem i śliwką, natrzeć musztardą, przyprawami i solą peklującą. Bok polędwicy obwiązać boczkiem i spiąć…

Chilli con carne

Składniki: • 2 średnie cebule, • ząbek czosnku, • oliwa z oliwek • 2 płaskie łyżki chilli w proszku, • czubata łyżeczka kminu w proszku lub potłuczonego, • morska sól, • świeżo mielony pieprz, • pół kg łopatki wolowej, zmielić, • 20 dag suszonych pomidorów, w oliwie, • 1 świeże czerwone chilli posiekane bez pestek…

Opieczone na chrupiąco carpaccio

Składniki: • sól, świeżo mielony pieprz • kopiasta łyżka potłuczonych ziaren kolendry , • spora garść rozmarynu posiekana, • szczypta suszonego oregano, • ok. 1,5 kg filetów wołowych (polendwicy), • garść obranego i posiekanego imbiru • 2-3 czerwone lub zielone chilli drobno posiekane, • spora garść drobno posiekanych rzodkiewek, • pęczek natki kolendry posiekany, •…

Wołowina po debreczyńsku

Składniki: 4 plastry polędwicy wołowej (20 dag każdy), 3 średnie cebule, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki mąki, 4 łyżki smalcu, 3 łyżki sproszkowanej słodkiej papryki, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki kminku, 75 dag ziemniaków, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 4 zielone papryki, 4 pomidory, 6 debreczynśkich kiełbasek (można zastąpić cienkimi parówkami) Sposób przyrządzenia: Cebulę drobno pokroić.…