Składniki: 4 szklanki oczyszczonego agrestu ½ szklanki wody 2 szklanki cukru ¼ łyżeczki mielonego chili 1,5 cm kłącza imbiry ¼ łyżeczki soli Sposób przyrządzenia: W rondlu agrest zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać pozostałe składniki, zmniejszyć ogień, gotować mieszając 30 minut. Wyjąć imbir i listek laurowy, pozostałe w rondlu składniki zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Tag: przepis na sos
Listy
Sos waniliowy Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1,5 szklanki mleka 2 jajka ½ szklanki cukru ½ opakowania cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki Sposób przyrządzenia: Jajka, cukier, cukier waniliowy i mąkę zmiksować. Mleko podgrzać w małym rondlu, dodać zmiksowane jajka z dodatkami, mieszając podgrzewać aż sos zacznie wrzeć i zgęstnieje.
Listy
Sos szczypiorkowy z pomidorem
by Konrad Wilk • • 0 Comments
Składniki: 3 dojrzałe pomidory 2 pęczki szczypiorku 1 szklanka śmietany kremówki 3 łyżki jogurtu łyżeczka oliwy łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pomidory przekroić, wyciąć trzpienie, miąższ pokroić w kosteczkę. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno pokroić. Śmietanę i jogurt wlać do naczynia, dodać sok z cytryny i oliwę, dokładnie wymieszać. Dołożyć szczypiorek…
Listy
Sos holenderski z zielonym pieprzem
by Katrzyna Kizior • • 0 Comments
Składniki: 10 dkg masła 4 żółtka ½ szklanki mleka sól, cukier, pieprz cytrynowy 1 łyżka zielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Zmiksować mleko, rozpuszczone masło, żółtka i przyprawy, dodać zielony pieprz. Całość mieszając podgrzewać na łaźni wodnej cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.
Listy
Sos cytrynowy do ryb
by Katrzyna Kizior • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka białego sosu ½ szklanki śmietany kremowej 2 żółtka szczypta gałki muszkatołowej kilka plastrów cytryny Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki (z wyjątkiem cytryny)sosu zmiksować, mieszając podgrzewać aż sos zgęstnieje. Uważać aby sos się nie zagotował. Sos przecedzić przez sito, dodać plastry cytryny.