Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na sos

Hinduski sos agrestowy

Składniki: 4 szklanki oczyszczonego agrestu ½ szklanki wody 2 szklanki cukru ¼ łyżeczki mielonego chili 1,5 cm kłącza imbiry ¼ łyżeczki soli Sposób przyrządzenia: W rondlu agrest zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać pozostałe składniki, zmniejszyć ogień, gotować mieszając 30 minut. Wyjąć imbir i listek laurowy, pozostałe w rondlu składniki zmiksować lub przetrzeć przez sito.

Sos waniliowy Iwony

Składniki: 1,5 szklanki mleka 2 jajka ½ szklanki cukru ½ opakowania cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki Sposób przyrządzenia: Jajka, cukier, cukier waniliowy i mąkę zmiksować. Mleko podgrzać w małym rondlu, dodać zmiksowane jajka z dodatkami, mieszając podgrzewać aż sos zacznie wrzeć i zgęstnieje.

Sos szczypiorkowy z pomidorem

Składniki: 3 dojrzałe pomidory 2 pęczki szczypiorku 1 szklanka śmietany kremówki 3 łyżki  jogurtu łyżeczka oliwy łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pomidory przekroić, wyciąć trzpienie, miąższ pokroić w kosteczkę. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno pokroić. Śmietanę i jogurt wlać do naczynia, dodać sok z cytryny  i oliwę, dokładnie wymieszać. Dołożyć szczypiorek…

Sos cytrynowy do ryb

Składniki: 1 szklanka białego sosu ½ szklanki śmietany kremowej 2 żółtka szczypta gałki muszkatołowej kilka plastrów cytryny Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki (z wyjątkiem cytryny)sosu zmiksować, mieszając  podgrzewać aż sos zgęstnieje. Uważać aby sos się nie zagotował. Sos przecedzić przez sito, dodać plastry cytryny.