Składniki:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 posiekanej cebuli
- 1/8 l oleju
Składniki: 2 łyżki skórki startej z cytryny 8 łyżek soku z cytryny 2 łyżkami ziół 2 ząbki czosnku 1/8 l oliwy Sposób wykonania: Oliwę wymieszać z sokiem i skórka z cytryny. Dodać posiekany czosnek oraz zioła. Całość dokładnie wymieszać.
Składniki: 1szklanka przegotowanej ostudzonej wody 2/3 szklanki octu winnego 10 ziaren pieprzu 3 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego Sposób wykonania; Wszystkie podane składniki dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wówczas zamarynować wołowinę.
Składniki: 600 ml wody 2/3 szklanki octu 10-proc. 50 dag cukru pół łyżeczki szafranu lub kurkumy goździki kawałek cynamonu ziele angielskie, pieprz Sposób wykonania; Składniki podane na marynatę dokładnie wymieszać ze sobą po czym doprowadzić do wrzenia.