Składniki: 2 ząbki czosnku 3 gałązki tymianku 5 listków bazylii cytryna 4 łyżki oleju sól kolorowy pieprz zielenina Sposób wykonania; Tymianek i bazylię posiekać. Z cytryny wycisnąć sok i wymieszać go z olejem i ziołami. Dodać jeszcze posiekany czosnek, sól, pieprz oraz posiekaną zieleninę. Całość dokładnie wymieszać i zalać filety łososia. Ryba powinna marynować się…
Tag: przepis na marynatę
Listy
Marynata do łososia
by Damian Kuś • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki pieprzu 5 łyżeczek posiekanego kopru ¼ szkl soku z cytryny ¼ szkl oleju Sposób wykonania: Olej wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać sól, cukier, pieprz oraz posiekany koper. Dokładnie wymieszać. Aby ryba osiągnęła zamierzony smak powinno się marynować rybę nie krócej niż 5 godzin.
Listy
Marynata z rodzynkami do śledzia
by Bożena • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl rodzynek 1 szkl białego wytrawnego wina 2 goździki 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 6 ziaren pieprzu Sposób wykonania: Goździki, ziele angieslkie, liśc laurowy i pieprz zalać 2/3 szkl wody. Doprowadzić do wrzenia, wówczas wywar przecedzć. Dodać do niego wino oraz rodzynki. Dokałdnie wmieszać i odstawić do ostyniecia, wówczas można zalać…
Listy
Marynata pomidorowa do śledzi
by Wanda Wilczyńska • • 0 Comments
Składniki: 1/2 szklanki oleju 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 cytryna 4 łyżki miodu garstka rodzynek 4 duże cebule Sposób wykonania; Cebule poszatkować po czym zeszklić na rozgrzanym oleju. Wówczas dodać przecier pomidorowy, miód oraz rodzynki. Całość wymieszać, potrzymać chwilę na ogniu po czym zdjąć z ognia do ostygnięcia. Na koniec doprawić do smaku sokiem z…
Listy
Marynata grzybowa do śledzi
by Krystian Furmański • • 0 Comments
Składniki: kilka suszonych grzybów 2-3 cebule 2-3 ogórki konserwowe olej łyżka octu winnego natka pietruszki sól pieprz cukier Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samwej wodzie w której się moczyły po czym je ocedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać i dodac do grzybów. Wrzucić jeszcze…