Składniki: 1/8 litra czerwonego wina 1/8 litra oleju 1-2 starte ząbki czosnku ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka ziół prowansalskich Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w miseczce, delikatnie wymieszać. Steki włożyć do marynaty na kilka godzin przed grillowaniem.
Tag: przepis na marynatę
Listy
Zalewa do marynowanej cukinii
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: 4 szkl wody 1/2 szkl. oleju 1 szkl. octu 10 % 1/2 łyżki soli ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty Sposób wykonania: Wszystkie składniki podane na zalewę dokładnie ze sobą wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gorącą zalewać przetwory z cukinii.
Listy
Marynata do buraków
by Paulina Marczak • • 0 Comments
Składniki: 1 l wody ½ szkl octu 10% łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru Sposób wykonania: Wodę wymieszać z octem, solą oraz cukrem. Następnie doprowadzić do wrzenia. Gorąca marynatą zalać buraki.
Listy
Zalewa do marynowanej cebuli
by Jadwiga Kacprzak • • 0 Comments
Składniki: 1,5 l wody 5 dag soli 5 dag cukru 1 szkl. octu 10 % Sposób wykonania: Następnie wodę zagotować z dodatkiem soli, cukru i octu. Gorącą zalewą zalać cebulę.
Listy
Marynata do grillowanej karkówki z żurawiną
by Kasia • • 0 Comments
Składniki: ½ szklanki suszonej żurawiny 5-6 ząbków czosnku obranego i pokrojonego w plasterki sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia; W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty, dodać mięso wieprzowe i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Marynata ma oryginalny smak. Mięso skropić oliwą z oliwek. Piec na rozgrzanym grillu.