Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przekąska

Sałatka z sera, makaronu i jajek

Składniki: 25 dkg makaronu muszelki 10 dkg tartego żółtego sera 2 ugotowane na twardo jajka zielenina wg uznania 3 łyżki oleju 1 łyżka octu 3% 1 łyżeczka musztardy 4 posiekane szalotki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu producenta, odcedzić, przelać zimną wodą. Ocet zmiksować z olejem i musztardą. Składniki sałatki wymieszać w salaterce,…

Sałatka z makaronu z szynką i warzywami

Składniki: 25 dkg makaronu kolanka 30 dkg drobnych różyczek kalafiora plaster selera 1 duża marchewka 20 dkg szynki drobiowej lub wieprzowej 3 łyżki majonezu 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 3% 1 łyżeczka musztardy sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu producenta, odcedzić, przelać zimną wodą. Szynkę pokroić w słupki lub plasterki. Marchewkę…

Sałatka z makaronu i szynki

Składniki: 25 dkg makaronu kokardki 20 dkg szynki drobiowej lub wieprzowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2/3 szklanki majonezu 3 łyżki pokrojonych oliwek bez pestek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu producenta, odcedzić, przelać zimną wodą. Szynkę pokroić w słupki. Majonez wymieszać z koncentratem. Składniki sałatki połączyć w misce, dodać przyprawy i majonez, wymieszać.

Sałatka włoska z szafranową nutą

Składniki: 1 średni por/ biała część/ ½ szklanki orzechów włoskich pęczek natki pietruszki 3 duże pomarańcze 5 łyżek oleju 2 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku szczypta szafranu szczypta mielonego kminku sól, pieprz do smaku pęczek natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę,  wymieszać z olejem i sokiem z cytryny. Dodać szafran…

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki: 1 kapusta pekińska 3 kiszone ogórki 1 marchewka 1 duża cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie kiełków lucerny kilka listków Bazyli, oregano, ½ pęczka zielonego koperku ½ pęczka natki pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić, drobno poszatkować. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrać…