Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przegryzka

Ziemniaki z sosem twarogowym

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków sól 8 dag pestek słonecznika 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mały ogórek sałatkowy 1 cebula 1 pęczek trybuli 50 dag twarogu naturalnego 15 dag kwaśnej śmietany pieprz świerze zioła do dekoracji Sposób przyrządzenia: Ziemniaki dokładnie umyć,gotowaćccc około 15 minut w osolonej wodzie na średnim ogniu. Pestki słonecznika zrumienić…

Bułeczki zwane „kanapkami”

Wziąć pszennego, ale nie zupełnie świeżego chleba, bo taki się lepiej kraje, skroić ze wszystkich stron twardą skórkę, krajać cienkie plasterki i posmarować je świeżym masłem. Poprzednio należy przygotować sardele, opłukane i obrane z kości grzbietowej; na każdą bułeczkę położyć parę paseczków sardeli wzdłuż, na krzyż albo w kwadrat, okroić kawałki wystające, a miejsca próżne…

Bułeczki zwane „kanapkami”

Wziąć pszennego, ale nie zupełnie świeżego chleba, bo taki się lepiej kraje, skroić ze wszystkich stron twardą skórkę, krajać cienkie plasterki i posmarować je świeżym masłem. Poprzednio należy przygotować sardele, opłukane i obrane z kości grzbietowej; na każdą bułeczkę położyć parę paseczków sardeli wzdłuż, na krzyż albo w kwadrat, okroić kawałki wystające, a miejsca próżne…

Ziemniaki nadziewane serem

Składniki: • 8 dużych ziemniaków • 20 dag sera białego • 4 dag cebuli • 4 dag tłuszczu • sól, pieprz • 1 dag tartej bułki Sposób przyrządzenia: Ugotować w łupinach duże ziemniaki. Przygotować ser. Zemleć w maszynce, ewentualnie utrzeć, usmażyć cebulę i dodać do sera. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać z łupin, przekroić…

Knedle z mięsem

Składniki:

Ciasto:
• 1 kg ugotowanych ziemniaków,
• 30 dkg mąki,
• jajko,
• sól do smaku.
Farsz:
• 40 dkg wołowiny bez kości,
• 20 dkg włoszczyzny,
• 20 dkg cebuli,
• 2 dkg tłuszczu,
• jajko,
• sól, pieprz do smaku.
• 10 dkg boczku