Składniki: 1 kg grzybów leśnych 2 cebule 2 łyżki oliwy sól, pieprz Sos: 1 szklanka powideł śliwkowych 3 żółtka jaj ½ szklanki białego wina sól, papryka mielona Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, podzielić na połówki lub w przypadku grzybów większych na 4 części. Cebulę obrać, drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę,…
Tag: powidła śliwkowe
Gęś
Gęś w czarnej polewie
by Dana • • 0 Comments
Składniki: • gęś • 25 dag włoszczyzny • sól • listek laurowy • 12 ziaren pieprzu podlewa: • 0,25 l octu winnego • 2 dag mąki • 13 g cukru • 2 łyżki powideł śliwkowych • 2 łyżki soku wiśniowego • mielony pieprz • imbir • goździki • cynamon Sposób przyrządzenia: Wypatroszoną i dokładnie oczyszczoną…