Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki – Iwony

Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 60-80 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, obrać z szypułek, osączyć. Połowę owoców zmiażdżyć i zasypać cukrem na kilka godzin odstawić. Gotować  na małym ogniu ,aż masa zacznie gęstnieć, wtedy dodać resztę pozostałych owoców i gotować na małym ogniu, raz po raz mieszać. Gotowy dżem  jest wtedy , gdy przeniesiona…

Galareta augustiańska

Składniki: 1 kg poziomek 1 kg porzeczek 1 kg cukru Sposób wykonania: Owoce zasypać cukrem i odstawić pod przykryciem na kilka godzin. Po tym czasie na małym ogniu gotować je około 20 minut. Po tym czasie sok przecedzić i przelać do butelek. A z resztę owoców przetrzeć przez sito i ugotować na marmoladę.