Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pory

Sos z porów i grzybów

Składniki: 2 pory 250 g ulubionych grzybów sól 2 łyżki masła pieprz 125 ml wytrawnego białego wina 250 ml śmietany gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Pory pokroić w krążki a grzyby na mniejsze kawałki i razem dusić na rozgrzanym maśle koło 5 minut. Po tym czasie dodać śmietanę oraz białe wino. Dokładnie  wymieszać i doprawić do…

Makaron z porem i grzybami

Składniki: 2 pory 250 g ulubionych grzybów 200 g makaronu wstążki sól 2 łyżki masła pieprz 125 ml wytrawnego białego wina 250 ml śmietany gałka muszkatołowa 100 g startego parmezanu Sposób wykonania: Pory pokroić w krążki a grzyby na mniejsze kawałki i razem dusić na rozgrzanym maśle koło 5 minut. Po tym czasie dodać śmietanę…

Owoce morza z warzywami

Składniki: 300 g owoców morza 2 marchewki 1 por ½ łodygi selera 2 łyżki masła 100 ml gotowanego fondu z homara 125 ml białego wina sól 125 g creme fraiche Sposób wykonania: Pory, marchewkę i selera  obrać i pokroić na mniejsze kawałki po czym wrzucić na patelni z rozgrzanym masłem  i dusić około 8 minut.…

Sałatka paluszkowo-porowa

Składniki: 2 opakowania surimi (paluszków krabowych) 1 por 1 puszka kukurydzy 2 papryki 1 ogórek 1 mały majonez 2 łyżki stołowe śmietany 1czosnek szczypta chili bazylia oregano Sposób wykonania:  Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy puszkę kukurydzy. Paluszki krabowe kroimy w plastry. Sos do sałatki- W słoiku robimy sos dodajemy jeden cały  majonez 2 łyżki śmietany…

Sałatka z porów i fasoli czerwonej

Składniki: 2 pory 15 dkg orzechów włoskich puszka fasoli czerwonej 5 ząbków czosnku 15 dkg rodzynek 15 dkg śliwek suszonych 1 łyżka majonezu Sposób wykonania: Fasole odsączyć z zalewy, pory pokroić a rodzynki i śliwki sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Dodać jeszcze posiekane orzechy i czosnek oraz majonez. Ponownie wymieszać.