Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: porady

Rozbieramy tuszkę kurczaka krok po kroku

Podzielenie tuszki kurczaka wyda się osobom obytym w kuchni czymś prozaicznie prostym. Jednak są osoby stawiające w kuchni pierwsze kroki. Do nich właśnie ta informacja jest kierowana. Przydatne do rozbioru, nożyce do drobiu, nóż do filetowania, deska ceramiczna lub plastikowa Zaczynamy od odcięcia udek od korpusu. Udko odciągnąć, ostrym nożem przeciąć skórę i mięśnie. Po…

Dokarmiajmy ptaki

Zima, ciężki okres dla ludzi i zwierząt. O ile Ci pierwsi potrafią poprosić o pomoc, zwierzęta tego nie potrafią. Jeśli im nie pomożemy będą marły milcząc. Nie bądzmy obojętni. Ptaki Trzeba pamiętać, że nie należy ich dokarmiać w okresach łagodnej pogody, bo wtedy same sobie poradzą. Potrzebują pomocy przy dłuższych mrozach, gdy ziemia przykryta jest…

Jedzmy zdrowo – masło czy margaryna

Od momentu gdy Mege-Mouries we Francji w 1869 roku opatentował i wprowadził na rynek tłuszczowy produkt spożywczy pod nazwą margaryna (otrzymywany wówczas płynnej frakcji łoju wołowego i mleka), który w założeniu miał zastąpić masło, rozpoczął się okres naturalnej nieufności i rywalizacji producentów tych podobnych produktów tłuszczowych. Rywalizacji o konsumentów pragnących z reguły smarować nimi pieczywo lub przygotować potrawy oraz ciasta. Zmieniały się poglądy nauki na temat roli i znaczenia tłuszczów, bardziej estetycznie opakowane. Nieufność producentów i związanych z nimi środowisk naukowych i opiniotwórczych pozostała.


Urządzenia techniczne w kuchni

W czasach współczesnych, urządzenia techniczne są nieodzowną częścią każdej kuchni. Trudno sobie dziś wyobrazić kuchnię bez takich urządzeń jak: lodówka, piec, okap kuchenny, zmywarka, kuchenka mikrofalowa, mikser, czajnik elektryczny, frytkownica itp. Nowoczesne urządzenia ułatwiają pracę i oszczędzają nasz czas. Chociaż są coraz bardziej skomputeryzowane, to ich obsługa jest coraz prostsza. Jednym z podstawowych urządzeń w…

Doskonała filiżanka kawy.

Oto kilka zasad, których należy przestrzegać, chcąc mieć zawsze przyjemność z picia kawy: 1. Przechowujmy ziarna kawowe w szczelnym naczyniu 2. Używajmy czystej, zimnej wody: jeśli jest to woda z kranu, pozwólmy jej spływać przez kilka sekund. Nie gotujemy wody zbyt długo i nie lejemy wrzącej wody wprost na kawę. 3. Wybierzmy metodę, która najbardziej…