Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: porady

Rozbieramy tuszkę kurczaka krok po kroku

Podzielenie tuszki kurczaka wyda się osobom obytym w kuchni czymś prozaicznie prostym. Jednak są osoby stawiające w kuchni pierwsze kroki. Do nich właśnie ta informacja jest kierowana. Przydatne do rozbioru, nożyce do drobiu, nóż do filetowania, deska ceramiczna lub plastikowa Zaczynamy od odcięcia udek od korpusu. Udko odciągnąć, ostrym nożem przeciąć skórę i mięśnie. Po…

Dokarmiajmy ptaki

Zima, ciężki okres dla ludzi i zwierząt. O ile Ci pierwsi potrafią poprosić o pomoc, zwierzęta tego nie potrafią. Jeśli im nie pomożemy będą marły milcząc. Nie bądzmy obojętni. Ptaki Trzeba pamiętać, że nie należy ich dokarmiać w okresach łagodnej pogody, bo wtedy same sobie poradzą. Potrzebują pomocy przy dłuższych mrozach, gdy ziemia przykryta jest…

Jedzmy zdrowo – masło czy margaryna

Od momentu gdy Mege-Mouries we Francji w 1869 roku opatentował i wprowadził na rynek tłuszczowy produkt spożywczy pod nazwą margaryna (otrzymywany wówczas płynnej frakcji łoju wołowego i mleka), który w założeniu miał zastąpić masło, rozpoczął się okres naturalnej nieufności i rywalizacji producentów tych podobnych produktów tłuszczowych. Rywalizacji o konsumentów pragnących z reguły smarować nimi pieczywo lub przygotować potrawy oraz ciasta. Zmieniały się poglądy nauki na temat roli i znaczenia tłuszczów, bardziej estetycznie opakowane. Nieufność producentów i związanych z nimi środowisk naukowych i opiniotwórczych pozostała.


Urządzenia techniczne w kuchni

W czasach współczesnych, urządzenia techniczne są nieodzowną częścią każdej kuchni. Trudno sobie dziś wyobrazić kuchnię bez takich urządzeń jak: lodówka, piec, okap kuchenny, zmywarka, kuchenka mikrofalowa, mikser, czajnik elektryczny, frytkownica itp. Nowoczesne urządzenia ułatwiają pracę i oszczędzają nasz czas. Chociaż są coraz bardziej skomputeryzowane, to ich obsługa jest coraz prostsza. Jednym z podstawowych urządzeń w…

Doskonała filiżanka kawy.

Oto kilka zasad, których należy przestrzegać, chcąc mieć zawsze przyjemność z picia kawy: 1. Przechowujmy ziarna kawowe w szczelnym naczyniu 2. Używajmy czystej, zimnej wody: jeśli jest to woda z kranu, pozwólmy jej spływać przez kilka sekund. Nie gotujemy wody zbyt długo i nie lejemy wrzącej wody wprost na kawę. 3. Wybierzmy metodę, która najbardziej…