Składniki:
-
- 70 dkg piersi z kurczaka
- 75 dkg pora
- 1/8 litra oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki: 300 g ogórków por 100 g feta ½ szkl śmietany pęczek szczypiorku sól pieprz Sposób wykonania: Ser feta pokroić w kostkę, ogórki na palsterki a pora w krążki. Całość wymieszać i polać śmietaną. Doprawić do smku solą oraz pieprzem. Na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem.
Składniki: 2 nieduże selery 1 por sól pieprz ocet oliwa Sposób wykonania: Selery obrać, sparzyć wrzątkiem. Por przekroić na wzdłuż na pół, dokładnie umyć. Selery i pora poszatkować bardzo cienko, posolić, doprawić pieprzem, octem i oliwą. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym słoiczek majonezu puszka kiełków sojowych szklanka ryżu ugotowanego na sypko łyżka drobno pokrojonego pora pęczek natki pietruszki 4 jaja ugotowane na twardo sól pieprz Sposób wykonania: Tuńczyka i kiełki osączyć z zalewy. Jaja drobno pokroić, połączyć z pozostałymi składnikami, przełożyć do salaterki, posypać posiekaną zieleniną. Podawać z ciemnym pieczywem…
Składniki: 2 jaja ugotowane na twardo duży por łyżka majonezu natka pietruszki pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry sól pieprz Sposób wykonania: Jaja obrać z łupinek, dość grubo posiekać. Por dokładnie umyć, osączyć, części zielone i piętkę korzeniową odrzucić, a resztę pokroić na bardzo cienkie talarki. Dodać do jaj, wymieszać z majonezem, przyprawić solą i pieprzem,…