Składniki: ½ kg zielonych pomidorów 2 pomarańcze ½ kg cukru Sposób wykonania: Pomarańcze sparzyć wrzątkiem. Z jednej wycisnąć sok a druga pokroić na plasterki razem z skórką. Natomiast pomidory pokroić w plasterki i przełożyć do rondla. Zalać je sokiem z pomarańczy i zasypać połową cukru. Gotować na małym ogniu około 20 minut po kilku minutach…
Tag: pomarańcze
Porady i Ciekawostki
Konfitury truskawkowe z pomarańczami
by Artur Dembiński • • 0 Comments
Składniki: ½ kg truskawek 2 pomarańcze ½ kg cukru Sposób wykonania: Umyte truskawki pozbawione szypułek przełożyć do garnka. Pomarańcze, również obrać, podzielić na cząstki i wrzucić do truskawek. Wrzucić jeszcze skórkę obraną z jednej pomarańczy. Zasypać całość połową cukru i gotować na małym ogniu, do momentu aż owoce staną się szkliste. Pod koniec gotowania wsypać…
Porady i Ciekawostki
Chutney jabłkowy z rodzynkami
by Darek Badowski • • 0 Comments
Składniki: ½ kg jabłek 1 cebula pomarańcza 5 dag rodzynków ½ papryczki chili 10 dag cukru 1 łyżka musztardy francuskiej z gorczycą ½ szkl octu jabłkowego sól pieprz imbir Sposób wykonania: Pomarańcze i jabłka obrać po czym pokroić na mniejsze kawałki usuwając pestki. Wrzucić do garnka, dodając jeszcze posiekaną cebulę oraz ocet jabłkowy. Trzymać na…
Porady i Ciekawostki
Faszerowane pomarańcze z bazylią
by Jolanta Piechowiak • • 0 Comments
Składniki: 2 pomarańcze 8 listków bazylii 4 łyżki słodkiej śmietanki Sposób wykonania: Pomarańcze sparzyć wrzątkiem po czym przekroić je na połówki. Następie delikatnie wydrążyć miąższ, który pokroić w drobna kosteczkę. Dodać do miąższu posiekaną szałwię oraz słodką śmietankę. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do pomarańczowych miseczek.
Porady i Ciekawostki
Pomarańcza z miętą, cynamonem i miodem
by Sebastian Kobyliński • • 0 Comments
Składniki: 2 dorodne, dojrzałe pomarańcze 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka mielonego cynamonu listki świeżej mięty Sposób wykonania: Owoce umyć i osuszyć. Używając ostrego noża obrać ze skóry ścinając ją wraz z albedo. Miąższ pokroić w plastry o grubości około 5 mm. Plastry pomarańczy ułożyć na półmisku, polać miodem, oprószyć cynamonem. Całość obsypać podartymi na…