Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: polędwiczka

Polędwica wołowa nadziana grzybami

Składniki: 1 kg polędwica wołowa środkowa 2 szklanki wina czerwonego 3 łyżki masła kilkanaście marynowanych pieczarek 2 cebule liść laurowy mąka pieprz i sól Sposób przyrządzenia: Oczyszczoną z błon polędwice marynować przez 6 godzin w winie. Pieczarki wyjąć z marynaty, opłukać, pozostawić aby obeschły. Cebulę obrać, pokroić drobno, zeszklić na maśle, dodać przyprawy, pieczarki, przez…

Wołowina po debreczyńsku

Składniki: 4 plastry polędwicy wołowej (20 dag każdy) 3 średnie cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki 4 łyżki smalcu 3 łyżki sproszkowanej słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kminku 75 dag ziemniaków 1 łyżeczka suszonego majeranku 4 zielone papryki 4 pomidory 6 debreczynśkich kiełbasek (można zastąpić cienkimi parówkami) Sposób przyrządzenia: Cebulę drobno pokroić.…

Pieczona polędwica mocno czosnkowa

Składniki: 1 kg polędwica wołowa środkowa 1 główka czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Polędwicę umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Czosnek obrać. Długim, wąskim nożem ponacinać wzdłuż polędwicę i naszpikować pokrojonymi na połowę ząbkami czosnku. Pozostały czosnek zmiksować z oliwą i przyprawami. Pastą starannie natrzeć mięso,…

Polędwica wieprzowa

Najlepsza jest polędwica pieczona na rożnie, lecz trzeba ją do rożna przywiązać; piecze się w ten sposób jak na brytfannie. Posoloną polędwicę położyć na brytfannę, wlać do niej łyżkę octu l parę łyżek wody, z początku tym polewać, a później wysmażoną z niej tłustością. Można też do niej nakrajać trochę cebuli w plastry. Na dopiekaniu…