Składniki:
- 25 dag płatków dzikiej róży
- 1 szkl cukru
- 1 szkl wody
- 1 szkl cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Składniki; 8 kwiatów róży 50 g cukru 40 ml winiaku 2 butelki wytrawnego białego wina 250 ml likieru z czarnych porzeczek 1 butelka wina musującego Sposób wykonania: Z róży oderwać płatki, zasypać je cukrem i zalać winiakiem oraz winem. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie przecedzić całość przez sito i wlać białe…
Składniki: 1 kg płatków róży ½ l wódki cukier Sposób wykonania: Płatki róży przełożyć do butki i zalać je wódką. Odstawić do momentu, aż nalewka nabierze kolor ciemnego bursztynu, wówczas ją zlać. Doprawić do smaku cukrem.
Składniki:pokrojone truskawkicałe truskawkiszampanpłatki róż Sposób przyrządzenia:Truskawki dokładnie umyć, osuszyć. Kilka truskawek zmiksować. Truskawki i mus truskawkowy dobrze schłodzić. Do odpowiednich kieliszków, brzegi których dekorujemy cukrem, nałożyć mus truskawkowy i uzupełnić szampanem. Brzeg kieliszka udekorować truskawką. Kieliszki ustawić na półmisku, obok rozsypać całe truskawki i jeśli ma być romantyczniej płatki róży.