Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: piwo

Marynata piwna do żeberek

Składniki: 1 szkl jasnego piwa 2 liście laurowe 1 łyżeczka posiekanego majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka cząbru kilka rozgniecionych ziarenek jałowca sól pieprz Sposób wykonania: Do piwa dodać pokruszone liście laurowe, posiekany rozmaryn, majeranek oraz cząber. Wrzucić jeszcze ziarenka  jałowca. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie żeberka przekroić na mniejsze kawałki i przełożyć…

Kurcze w piwie z rodzynkami

Składniki: 1 kurczak 8 łyżek masła 2 cebule 0,5 szkl piwa pilzneńskiego 1 bułka 30 g rodzynek sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle po czym włożyć do niej kurczaka pokrojonego na porcję i delikatnie go obsmażyć. Wówczas oprószyć go solą oraz pieprzem i podlać odrobiną wody i dusić do miękkości kurczaka.…

Grzane piwo z żółtkiem

Składniki: 1 l jasnego piwa cynamon 3 żółtka 2 łyżki cukru goździki Sposób wykonania: Do piwa wrzucić cynamon oraz goździki i doprowadzić do wrzenia, wówczas szybko zdjąć z ognia. Natomiast żółtka utrzeć z dodatkiem cukru po czym nie przerywając mieszania wlewać stopniowo gorące piwo. Całość ubić aby się spieniło. Podawać gorące.