Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: piwo

Zupa piwna z serem feta

Składniki: 3/4 l piwa 2 szklanki wody 3 kromki chleba żytniego (tylko miąższ) 1 łyżka masła 30 dag sera feta kminek sól i cukier do smaku  Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać piwo. Dodać chleb, masło sól i cukier. Zagotować. Ser pokroić w kostkę. Zupę przetrzeć przez sito, rozcieńczyć wrzącą wodą ( dwie szklanki) i dodać…

Brzeg Bałtyku

Składniki: – 1 butelka jasnego piwa (0,33 l) – l butelka coca-coli (0,33 l) Oba napoje oziębić. Bezpośrednio przed podaniem zmieszać je i szybko podawać lub też mieszać lejąc od razu do szklanki oba napoje w równych częściach. Zamieszać łyżeczką barową.

Staropolska zupa piwna

Składniki: • 1,5 litra jasnego piwa, • 3 żółtka, • 5 łyżek cukru, • 5 goździków, • laska cynamonu, • 100 gramów białego sera. Jak przyrządzić? Żółtka wymieszać z cukrem na jednolitą masę, piwo delikatnie podgrzać z przyprawami (nie może być gorące). Żółtka wlewamy do ciepłego piwa, z którego usunęliśmy już przyprawy i cały czas…

Gramatka z piwa

Składniki: • butelka piwa • kawałek chleba białego • łyżka rodzynków • kawałek cynamonu • pół łyżki masła Sposób przyrządzenia: Gramatka z piwa jest to kalteszal (mieszanka owoców) na ciepło. Na 2 osoby ukroić kawałek chleba pytlowego bez skórki, połamać, włożyć pół łyżki młodego masła, zalać piwem na tyle, aby pokryło chleb. Rozgotować rozetrzeć w…