Składniki: 1 kg owoców pigwy 40 dkg cukru 1 szklanka wody 1 laska wanilii lub aromat waniliowy 1 cytryna 5 orzechów włoskich Sposób przyrządzenia: Owoce pigwy umyć, osuszyć, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. W rondlu wymieszać cukier i wodę, doprowadzić do wrzenia, dodać przygotowane owoce. Gotować 5 minut, odstawić przykryte na 12 godzin. Po…
Tag: pigwa
Wieprzowina
Gulasz wieprzowy z pigwą
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 2 pigwy 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, drobno pokroić. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę smażyć mieszając, dodać koncentrat pomidorowy, dusić 3 minuty. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Na patelni rozgrzać olej,…
Nalewki
Nalewka pigwówka
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 10 dużych pigw 1 litr spirytusu 15 gorzkich migdałów 2 laski cynamonu 10 goździków 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 szklanka cukru 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Owoce pigwy przemrozić w zamrażarce. Pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć w dużym, czystym słoju. Dodać cynamon, migdały, goździki i gałkę muszkatołową. Zalać spirytusem, szczelnie zamknąć,…