Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pigwa

Nalewka z pigwy Marzeny

Składniki: 1 i 1/2 kg. pigwy 1 kg. cukru 1/2 litra spirytusu 1/2 czystej wódki Sposób przyrządzenia: Owoce pigwy pokroić, zasypać cukrem i odstawić na 2 dni , aż puszczą sok. Po tym czsie zalać je spirytusem i odstawić na 2 miesiące. Po tym czasie odcedzić alkohol, a do owoców wlać wódkę. Wymieszać i odstawić…

Pigwa w syropie winnym

Składniki: 1 kg owoców pigwy 1 szklanka cukru 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżeczka cynamonu 6 goździków 2/3 szklanki słodkiego białego wina Sposób przyrządzenia:Owoce umyć i osuszyć. Obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, usunąć zdrewniały środek wraz z gniazdami nasiennymi, skórki i resztek nie wyrzucać. Każdą ćwiartkę przekroić wzdłuż…

Likier pigwowy

Składniki: 1 kg owoców pigwy 1 kg cukru 1 litr wódki Sposób przyrządzenia: Owoce dokładnie umyć, podzielić na cztery i oddzielić pestki. Powrzucać do słoja, zasypać cukrem. Co kilka dni przemieszać- odstawić na 14 dni. Odcedzić. Dolać wódki do soku pigwowego i przemieszać. Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym…

Dżem z pigwy

Składniki: 1 kg oczyszczonej pigwy 80 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Owoce na około 30 minut zalać lodowato zimną wodą. Tak przygotowane owoce obrać ze skóry, rozkroić, usunąć gniazda nasienne, rozdrobnić. Do szerokiego, grubościennego rondla przełożyć rozdrobnione owoce, podlać odrobiną wody, szybko doprowadzić do wrzenia, gotować do momentu aż kawałki owoców się rozgotują. Masę dokładnie rozetrzeć…

Nalewka pigwowa 1

Składniki: 10 dużych owoców pigwy 1 litr spirytusu 2 laski cynamonu 15 gorzkich migdałów, 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 10 goździków 2 szklanki wody 1 szklanka cukru Sposób przyrządzenia: Owoce pigwy przemrozić w zamrażarce, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, ułożyć w dużym, czystym słoju. Dodać cynamon, migdały, goździki i gałkę muszkatołową, zalać spirytusem, szczelnie…