Składniki:
- 1 szklanka śmietany kremowej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
- sól do smaku
Składniki 1 l wódki 20 ziaren pieprzu 1 łyżeczka cukru Sposób wykonania: Pieprz rozgnieść i zalać go wódką. Następnie cukier podsmażyć na suchej patelni po czym wymieszać go ze 100 ml wody. Trzymać jeszcze na małym ogniu aby się rozpuścił, wówczas zdjąć go z ognia, ostudzić i wymieszać z wódką. Naczynie zamknąć i odstawić na…
Składniki: 2,5 l spirytusu 3 łyżki grubo zmielonego pieprzu 4 szkl. wody 4 szkl. cukru Sposób wykonania: Pieprz zalać spirytusem i dostawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzić i wymieszać syropem ugotowanym z cukru i wody. Przez gazę przecedzić całość do słoja, który szczelnie zakręcić i odstawić na kilka tygodni w…
Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki majonezu łyżka koniaku 2 łyżki masła 2 łyżki ziarenek marynowanego zielonego pieprzu Sposób wykonania: Z jajek wyjąć żółtka po czym zmiksować je razem z majonezem, koniakiem oraz pieprzem po czym doprawić do smaku solą. Następnie gdy masa stanie się gładka dodać posiekane białka i wymieszać.
Składniki: łyżeczka herbaty szczypta czarnego mielonego pieprzu szklanka wody Sposób wykonania:Herbatę oraz pieprz zalać wrzącą wodą i parzyć około 5 minut.Idealna na przeziębienia.