Składniki: 1/8 litra czerwonego wina 1/8 litra oleju ½ łyżeczki pieprzu 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich Sposób przyrządzenia: W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty, przyprawić mięso na steki, odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce i po osączeniu grillować.
Tag: pieprz
Listy
Tilapia w pikantnej panierce z parmezanu pieczona
by Kacper Barczyk • • 1 Comment
Składniki: 4 grube filety z tilapii ½ szklanki tartego parmezanu 2 łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki papryki ostrej ¼ łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 jajko 2 łyżki mleka Sposób przyrządzenia: Ser, pieprz, sól, paprykę i mąkę wymieszać. Jajko zmiksować z mlekiem. Porcje ryby zamoczyć w jajku z mlekiem, obtoczyć dokładnie w serowej panierce. Porcje ryby…
Listy
Sos musztardowy do pieczonego mięsa z grilla
by Weronika Kwaśnik • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka żółtej musztardy 1 szklanka octu jabłkowego ½ szklanki białego cukru 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka chili mielonego ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego ½ łyżeczki soli 1 łyżka masła Sposób przyrządzenia: W rondlu wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem masła, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować mieszając 2 minuty. Odstawić z ognia,…
Listy
Sos holenderski z zielonym pieprzem
by Katrzyna Kizior • • 0 Comments
Składniki: 10 dkg masła 4 żółtka ½ szklanki mleka sól, cukier, pieprz cytrynowy 1 łyżka zielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Zmiksować mleko, rozpuszczone masło, żółtka i przyprawy, dodać zielony pieprz. Całość mieszając podgrzewać na łaźni wodnej cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.