Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pasztet

Pasztet wielkanocny *

* Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki:

  • Mięso z 1 królika
  • Mięso gulaszowe z dzika – 0,7 kg
  • Wątróbka drobiowa – 0,3 kg
  • Cebula – 0,2 kg
  • Czosnek – 0,05 kg
  • Słonina – 0,3 kg
  • Jaja – 5 szt.
  • Czerstwa bułka – 0,15 kg
  • Śliwki suszone – 0,1 kg
  • Morele suszone – 0,1 kg
  • Figi suszone – 0,08 kg
  • Sól, pieprz
  • Owoc jałowca, liść laurowy, ziele angielskie

Pasztet z królika.

Skład:                                                                                                                               1 młody królik ok. 2 kg wagi (bez skory), 500 g łopatki wieprzowej bez kości, 550 g słoniny, 2 jaja, 15 g masła, 30 g orzechów pistacjowych, 30 g orzechów laskowych, 50 ml koniaku, 1 marchewka, 1 średnia cebula, 1 cebula dymka, 1 ząbek czosnku, 200 ml białego wytrawnego wina, 1 bouquet garni (gałązka…