Składniki: 12 łyżek masła 2 ½ szkl. mąki 2 jajka 1 szkl. wody Sposób wykonania:Masło posiekać z mąką po czym wbić jajko i wlać wodę.Całość dokładnie wyrobić i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Tag: paszteciki
Dodatki
Ciasto parzone na paszteciki
by Lila Lipska • • 0 Comments
Składniki: 1 ¼ szkl. wody ½ szkl. masła 2 szkl. mąki 4 żółtka sól Sposób wykonania: Wodę z dodatkiem masła zagotować po czym stopniowo dodawać mąkę cały czas mieszając. Odstawić masę do ostygnięcia, wówczas wbić żółtka i doprawić solą. Dokładnie wyrobić. Ciasto idealne na paszteciki.
Dodatki
Ciasto maślane na paszteciki
by Milena Pawelec • • 0 Comments
Składniki: 2 1/3 szkl. mąki 12 łyżek masła ½ szkl. wody 1 jajko łyżeczka soli Sposób wykonania: Do mąki wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz masło. Następnie dolewając stopniowo wody i całość dokładnie zagnieść. Ciasto idealne na paszteciki.
Dodatki
Farsz z marchewki do pasztecików
by Nikodem Skowron • • 0 Comments
Składniki: 6 marchewek łyżka masła 2-3 jajka Sposób wykonania: Obraną marchewkę ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody po czym ją odcedzić i drobno posiekać. Następnie ugotować jajka na twardo i drobno je spiekać, wymieszać z marchewką. Dodać jeszcze odrobinę bulionu aby masa była rzadsza. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dodatki
Farsz z kaszy gryczanej i jajek do pasztecików
by Laura Zaremba • • 0 Comments
Składniki: 1 ¼ szkl. kaszy gryczanej łyżka masła bulion 1 cebula 2-3 jajka sól Sposób wykonania: Kaszę zalać wodą i ugotować. W między czasie posiekać cebulkę i przesmażyć ja na rozgrzanym maśle. Następnie ugotować jajka na twardo po czym je posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dodając odrobinę bulionu. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.