
Składniki:
- 2 szklanki grochu
- 4 ząbki czosnku
- ½ szklanki oliwy
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz do smaku

Składniki: ½ szklanki serka homogenizowanego 25 dkg żółtego sera Gouda ½ szklanki majonezu ½ szklanki posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku sól Sposób przyrządzenia: Ser Gouda zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szczypiorek umyć i drobniutko posiekać. Majonez wymieszać z serkiem homogenizowanym, wsypać starty żółty ser, szczypiorek i czosnek. Doprawić…
Składniki: gruszka 15 dag twarogu 4 łyżki jogurtu sok z cytryny Sposób wykonania: Gruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, które zmiksować. Następnie dodać do nich twarożek oraz jogurt. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Składniki: 4 jaj pęczek szczypiorku 3 łyżki musztardy sarepskiej sól pieprz Sposób wykonania: Ugotowane jajka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do nich musztardę i całość dokładnie utrzeć. Gdy składniki się połączą dodać posiekany szczypiorek i jeszcze raz wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki: 5 jaj 1 cebula 3 łyżki musztardy sarepskiej sól pieprz Sposób wykonania: Ugotowane jajka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Natomiast cebule posiekać i dodać do jajek razem z musztardą. Całość dokładnie utrzeć na jednolitą pastę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.