Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pascha

Pascha z rodzynkami

Składniki: 40 dag sera twarogowego 1 szkl. śmietany 25 dag miękkiego masła 3 żółtka 12 dag cukru pudru 2 cukru waniliowego 10 dag rodzynek 5 dag skórki kandyzowanej cytrynowej szczypta soli Sposób wykonania: Ser zemleć w maszynce po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po 1 żółtku, kawałku masła a następnie odrobinę cukru i śmietanę.…

Pascha jajeczna

Składniki: 800 g twarogu 600 g masła 1 szkl. bitej śmietanki 600 g cukru 20 żółtek ugotowanych na twardo ½ łyżeczki cukru waniliowego Sposób wykonania: Twaróg dokładnie przetrzeć po czym nie przerywając ucierana dodawać stopniowo masło, śmietankę, żółtka, cukier i cukier waniliowy. Wszystkie składniki ucierać nie krócej niż jedna godzinę. Następnie przełożyć masę do formy,…

Pascha o smaku cytrynowym

Składniki: 1,4 kg twarogu 6 łyżek masła 2 ½ szkl. cukru 1 ½ szkl. śmietanki skórka z 3 cytryn 3 jajka Sposób wykonania: Twaróg ucierać w trakcie dodając masło, cukier, śmietankę, skórkę z cytryny oraz jajka. Następnie podgrzewać na bardzo małym ogniu około 1 godziny. Po tym czasie masę ostudzić po czym przełożyć do formy.…

Pasta z szynki, jajek i serka

Składniki: 150 g chudej szynki 1 jajko ugotowane na twardo 1 opakowanie serka czosnkowego sól pieprz 3-4 łyżki gęstego majonezu Sposób wykonania: Z jajka wyjąć żółtko, które utrzeć z dodatkiem serka, majonezu, soli i pieprzu. Następnie szynkę oraz białko posiekać w drobną kostkę i dodać do pasty. Całość dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.

Pascha na szybko

Składniki: ½ kg twarogu ¾ szkl. bitej śmietanki kremówki ¾ szkl. cukru 1 białko ½ łyżeczki cukru waniliowego Sposób wykonania: Do twarogu dudo dać śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać białko ubite na sztywną pianę, delikatnie przemieszać. Przełożyć masę do formy, obciążyć i wstawić do lodówki na 12 godzin.