Składniki: główka czerwonej kapusty 15 suszonych śliwek bez pestek 10 suszonych moreli 20 dag rodzynków 5 łyżek octu winnego 15 orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oleju sól pieprz cukier Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym skropić ją 2 łyżkami octu i oprószyć solą, odstawić na 30 minut. W między czasie owoce włożyć…
Tag: owocowa
Sałatki
Sałatka z truskawek i pomarańczy
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg pokrojonych, świeżych truskawek 3 dojrzałe pomarańcze, obrane i podzielone na segmenty 3 łyżeczki posiekanej mięty brązowy cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Salaterce umieścić wszystkie składniki sałatki, delikatnie wymieszać i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie ponownie sałatkę wymieszać i podawać. Pomarańcze możemy zastąpić innymi owocami np nektarynkami, brzoskwiniami, mandarynkami itp.…
Sałatki
Sałatka z truskawek i awokado
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 rozdrobniony owoc awokado 15 truskawek pokrojonych w plasterki 2 szklanki podartej drobno sałaty lodowej ½ szklanki rozdrobnionych orzechów nerkowca Dresing: 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego jabłkowego 2 łyżki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Stałe składniki sałatki wymieszać w salaterce, polać…
Sałatki z kurczakiem
Sałatka z ryżem i kurczakiem
by Magdalena Tarwacka • • 0 Comments
Składniki: 2 torebki ryżu długo ziarnistego 2 torebki ryżu dzikiego 2 piersi kurczaka puszka ananasa puszka kukurydzy garść rodzynek (uprzednio zalanych wrzątkiem) dwie garści orzechów włoskich papryka czerwona, zielona, żółta przyprawa Gros Sposób przyrządzenia: Pierś kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie i smażymy na oleju na złoto. Ryż gotujemy, paprykę, ananasa kroimy w drobną kosteczkę.…
Sałatki
Sałatka z soi, pomarańczy i glonów
by Donata • • 0 Comments
Składniki: 25 dag ziaren soi 1 arkusz glonów nori 1 pomarańcza 1 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka prażonych ziaren sezamu sól Sposób wykonania: Ziarna soi zalać wodą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie ziarna odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować ok. 2 godzin, W między czasie glony delikatnie podprażyć…