Składniki: ½ kg ugotowanych ziemniaków mundurkach 2 średnie cebule 1 dorsz wędzony 4 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny 2 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki 3 ugotowane na twardo jajka sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, cebulę obrać pokroić w cienkie krążki. Rybę oczyścić ze skóry i ości i…
Tag: owocowa
Listy
Sałatka z mięsa
by Andżelika Kaczmarczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 opakowanie groszku konserwowego 1 duża czerwona papryka 15 dkg ugotowanego chudego schabu lub cielęciny kilka liści sałaty sól, cukier, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osączyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Sałatę pokroić w paski. Mięso pokroić w kostkę. W szklanej salaterce wymieszać mięso, osączony groszek konserwowy, paprykę, sałatę, majonez…
Listy
Sałatka z gotowanych porów
by Marianna Kozioł • • 0 Comments
Składniki: ½ ugotowanych porów/ białe części/ 3 średnie kwaśne jabłka ½ szklanki majonezu 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku 2 pomidorki do dekoracji Sposób przyrządzenia: Pory pokroić na nieduże kawałki. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majonezem do smaku. Wierzch posypać posiekanym zielonym koperkiem,…
Listy
Sałatka ze szparagów Ryśka
by Ryszard Markowski • • 0 Comments
Składniki: ½ kg szparagów 15 dkg szynki drobiowej 3 ugotowane na twardo jajka ½ szklanki majonezu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta cukru Sposób przyrządzenia: W lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru ugotować szparagi tak, aby się nie rozgotowały. Odcedzić i pokroić na kawałki. Ugotowane jajka obrać, pokroić na cząstki, drobiową szynkę pokroić w paseczki.…
Listy
Sałatka z kalafiorów Konrada
by Konrad Kowalik • • 0 Comments
Składniki: 2 kalafiory ½ słoiczka majonezu ½ posiekanej zielonej natki pietruszki sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Kalafiory umyć, ugotować, odcedzić , wystudzić, podzielić na różyczki. Ułożyć na półmisku, polać majonezem i posypać zieloną natką pietruszki, oprószyć solą, pieprzem i cukrem do smaku.