Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: owoce morza

Kalmary w aromatycznej marynacie

Poszukujesz fajnych, a przede wszystkim sprawdzonych przepisów na kalmary. Idealnie trafiłeś. Podajemy przepis na kalmary w aromatycznej marynacie. Lista zakupów: kalmary, czosnek, natka pietruszki, sok z cytryny. 
 

Składniki:

  • ½ kg kalmarów 
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Smażone krewetki z czosnkiem

Prosty przepis dla miłośników owoców morza, jak i tych którzy zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Dziś przepis na smażone krewetki z czosnkiem. Do ich wykonania potrzebujesz: krewetek, czosnku, masła i przypraw. 
 

Składniki:

  • 30 dag dużych mrożonych krewetek 
  • 10 dag masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Krewetki zanurzone w sosie

Kupiłaś krewetki i nie wiesz co z nich przygotować? Proponujemy przepis na smakowite krewetki w sosie. Potrzebne składniki: krewetki, czosnek, śmietana, przyprawy. 
 

Składniki:

  • 1 kg krewetek królewskich 
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 1/2 soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kubek śmietany 12%
  • sól
  • pieprz

Szaszłyki z krewetek

Tym razem podajemy krewetki w formie szaszłyków. Wcześniej marynowane w oliwie z oliwek, soku z cytryny, miodzie i occie balsamicznym. Potem kilka chwil na rozgrzanej patelni i mamy pyszne szaszłyki. 
 

Składniki:

  • 500 g krewetek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta mielonego chilii
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Smażone krewetki

Fantastyczny przepis na smażone krewetki. Są bardzo chrupkie i aromatyczne. Do przygotowania naszych krewetek będziesz potrzebował: królewskich krewetek, czosnku, masła, soku z cytryny i białego wina. 
 

Składniki:

  • 350 g krewetek królewskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 80 ml białego wina
  • 1/4 cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz