Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ostrygi

Ostrygi

Po umyciu ostryg, otworzyć je ostrym nożem i oczyścić pędzelkiem, umaczanym w słonej wodzie, z obłamków i łupin, powstających skutkiem ich otwierania. Trzeba uważać, żeby woda, znajdująca się w ostrygach, nie wyciekła. Poukładać je na talerzu i ubrać pokrajaną w kwaterki cytryną. Ostrygi można poznać czy są świeże po klarowności i po wodzie, która przy świeżych się znajduje.


Owoce morza duszone.

Skład:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżeczki czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku – posiekane
  • 1/2kg filetu jędrnej ryby (tilapia, panga, dorsz)
  • 1/4 kg dużych oczyszczonych krewetek z ogonkiem
  • 1/4 kg dużych małży morskich sercówek*
  • 3 pomidory włoskie (podłużne) pokrojone w kostkę
  • 1/2 kg muli
  • 12 ostryg
  • 4 kraby gatunku śnieżne kraby albo nogi krabów podzielone na 7
  • cm części *
  • 2 łyżki białego wina
  • ½ łyżeczki soli morskiej, szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki cienko pokrojonej bazylii i kilka łodyżek do dekoracji

Ostrygi smażone w cieście

Skład: 40 ostryg 250 ml wina 2 łyżki soku z cytryny 150 g mąki 1 łyżka masła 2 jajka 250 ml mleka sól pieprz olej do smażenia 2 cytryny zielona pietruszka Sposób przyrządzenia: Wyszorować ostrygi, wyjąć ze skorupek i obgotować w winie. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut.…