Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: omlet

Omlety francuskie bez mąki

Pod wyrazem omlet rozumieją u nas powszechnie mieszaninę bitych jaj z mąką i cukrem, upieczoną na patelni, podawaną przy jarzynach lub z konfiturami, zwaną grzybkiem. We Francji podają omlet bardzo delikatny, zupełnie odrębną mający powierzchowność. Dobroć omletu polega głównie na trzech warunkach: nie robić większego jak z 3 do 4-ch jaj najwyżej; lepiej zrobić kilka…

Omlet gospodarski.

Składniki na 4 porcje:
• 6 jajek
• 150 ml wody mineralnej
• 250 ml mleka
• 30dag mąki
• 15 dag mrożonego groszku
• puszka kukurydzy
• 1 duża papryka
• 12 dag szynki gotowanej
• 20 dag pieczarek
• po 4 łyżeczki masła i gęstej śmietany,
• koperek