
Składniki:
- 6 pomidorów
- 2 torebki ugotowanego na sypko ryżu
- 2-3 ząbki czosnku
- ½ bakłażana
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki keczupu
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
- 3 łyżki czarnych oliwek


Składniki: ½ szklanki różnokolorowej fasoli 1 szklanka gotowanego ryżu kilka pokrojonych oliwek bez pestek kilka kaparów 1 jajko 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka dobrej, gęstej śmietany 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Namoczoną kilka godzin wcześniej fasolę ugotować, odcedzić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać ryż, fasolę, oliwki, koncentrat pomidorowy i kapary,…
Składniki: 1 puszka sardynek ½ pęczka natki pietruszki 8 oliwek 1 cebula biały pieprz sok z cytryny Sposób wykonania: Cebule i natkę pietruszki po czym dodać do sardynek razem z oliwkami. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Składniki: 4 cytryny 1 puszka sardynek ½ pęczka natki pietruszki 8 oliwek 1 cebula biały pieprz Sposób wykonania: Cebule i natkę pietruszki po czym dodać do sardynek razem z oliwkami. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Następnie cytryny sparzyć wrzątkiem, odciąć wierzch i wydrążyć miąższ. Napełni je wcześniej przygotowanym farszem.
Składniki: 1 opakowanie tłustego twarożku 15 oliwek nadziewanych papryką Sposób wykonania: Oliwki pokroić w plasterki . Następnie twarożek rozdrobnić widelcem i dodać do niego oliwki. Całość dokładnie wymieszać.