Składniki: 1 l wody 2 szkl octu 2 łyżki soli ½ kg cukru 5 łyżek musztardy ziele angielskie pieprz liście laurowe Sposób wykonania: Do wody wrzucić wszystkie podane przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut. W między czasie ogórki włożyć do słoików i zalać je marynatą. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 5…
Tag: ogórki
Listy
Sałatka toskańska
by Beata Dzwonkowska • • 0 Comments
Składniki: 5 kromek czerstwego białego chleba 8 łyżek oliwy 5-6 łyżek białego wina 25 dag pomidorków koktajlowych 8 dymek 1 mały ogórek 10 dag rukoli sól świeżo zmielony czarny pieprz ocet winny świeża bazylia do dekoracji Sposób wykonania: Chleb przesmażyć na oliwie po czym pokroić go w kostkę aby powstałe małe grzanki. Następnie pomidorki przekroić…
Listy
Sałatka z cebuli i ogórków
by Jacek Kurpiewski • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg cebuli 20 dkg ogórków kwaszonych lub konserwowych 1 szklanka ugotowanej i ostudzonej drobnej fasolki 2 łyżki szczypiorku drobno posiekanego 3 łyżki oleju sojowego 1 łyżka musztardy 1 żółtko sól i cukier do smaku Sposób wykonania: Cebulę pokroić w krążki. Następnie ogórki pokroić na plasterki. Dodać ugotowaną fasolę oraz posiekany szczypiorek. Natomiast musztardę…
Listy
Sałatka z makaronem z szynką
by Justyna Dębek • • 0 Comments
Składniki: pół paczki kolorowego makaronu świderki 2-3 pomidory kilka ogórków konserwowych pół puchy kukurydzy czerwona papryka ok. 20 dag szynki kilka plastrów sera sól, pieprz, ostra papryka koperek albo pietruszka Sposób wykonania: Makaron ugotować według opisu na okopaniu . W między czasie pomidory pokroić w cząstki, ogórki w kostkę a szynkę i paprykę w paski.…
Listy
Sałatka z kapusty, selera i ogórka
by Halina Lesińska • • 0 Comments
Składniki: kapusta pekińska 3 łodygi selera naciowego 3 małe ogórki małosolne zielona papryka por pęczek świeżej bazylii 3 łyżki sosu winegret z czosnkiem Sposób wykonania; Kapustę poszlakować, selera zetrzeć na tarce. Następnie ogórki pokroić w plasterki, papryki w paski a pora w krążki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i polać sosem. Na koniec udekorować listkami…