Składniki: 2 posiekane cebule 2 łyżki oleju 8 łyżek keczupu 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki sos tabasco 2 łyżki sosu Worcester 150 ml oleju Sposób wykonania: Wszystkie składniki oprócz oleju wymieszać ze sobą i podgrzewać około 5 minut, wówczas dodać olej i dokładnie wymieszać.
Tag: ocet jabłkowy
Winegret
Sos winegret do sałatki
by Zbigniew Mądry • • 0 Comments
Składniki: ¼ szkl. octu jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka musztardy 2/3 szkl. oliwy z oliwek Sposób wykonania: Do słoika wlać ocet, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz oraz musztardę. Słoik zakręcić i całość trzepać do połączenia się wszystkich składników, wówczas dodać jeszcze oliwę…
Przetwory domowe
Ocet jałowcowy
by Justyna J • • 0 Comments
Składniki: 30 dag jałowca ½ l octu – bazy z wodą Sposób wykonania: Owoce jałowca oczyścić po czym 10 rozgnieć a resztę pozostawić w całości. Następnie przełożyć owoce do karafki, wówczas zalać je octem i odstawić na kilka dni. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Justyna J
Przetwory domowe
Ocet jabłkowy
by Justyna J • • 0 Comments
Składniki: jabłka cukier woda Sposób wykonania: Obrane jabłka, pozbawione gniazd nasiennych rozdrobnić po czym przełożyć do dużego słoja. W między czasie wodę zagotować z datkiem cukru ( na 1 l ok. półtorej łyżki cukru), odstawić do ostygnięcia. W między czasie jabłka zalać wodą i odstawić szczelnie przykryte w ciepłym pomieszczeniu. Po skończenie fermentacji, przecedzić przez…