Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: obiad

Krem truskawkowy

Składniki: 1 opakowanie mrożonych truskawek 3 jajka ½ szklanki śmietany kremówki 4 łyżeczki żelatyny 8 dkg cukru 1 kieliszek rumu Sposób przyrządzenia: Truskawki umyć i osączyć . Jajka umyć i oddzielić żółtka. Żelatynę  namoczyć z kilkoma łyżkami zimnej wody i gdy napęcznieje podgrzewać, aż do zawrzenia i rozpuszczenia żelatyny, odstawić i schłodzić. Z białek ubić…

Krem morelowo orzechowy

Składniki: 1 puszka owoców moreli 2 opakowania bitej śmietanki w aerozolu 5 dkg orzechów włoskich kieliszek likieru Sposób przyrządzenia: Owoce osączyć na sicie skropić kieliszkiem likieru. Orzechy drobno posiekać. Przygotować salaterki i ułożyć osączone owoce, posypać połową przygotowanych posiekanych orzechów. Przykryć gotową bitą  śmietaną . Posypać pozostałymi orzechami. Schłodzić w lodówce.

Filet z sandacza zapieczony z paluszkami krabowymi i serem

Składniki: 50 dkg filetów z sandacza 15 dkg paluszków krabowych 2 łyżki majonezu 10 dkg tartego żółtego sera 1 łyżeczka masła sok z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić. Paluszki krabowe pokroić na plastry. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć w nim porcje ryby, rozsypać na niej plastry paluszków…

Dorsz po marynarsku

Składniki: 1 kg świeżych filetów z dorsza 50 dkg ziemniaków 1 cebula 1 łyżka oleju 2 łyżki masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry o grubości około  5 mm. W rondlu układać warstwami ziemniaki, cebulę, podzieloną na porcję rybę. Każdą warstwę przyprawić solą i…