Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: nalewki

Nalewka śliwkowa na rumie

Składniki:1 kg dojrzałych śliwek węgierek1 szklanka cukru3 szklanki rumu Sposób przyrządzenia:Śliwki umyć, przekroić na połowę, usunąć pestki. W dużym, czystym słoju ułożyć śliwki przesypując je cukrem, zalać rumem i odstawić szczelnie zamknięte na okres 4 miesięcy. Co jakiś czas przemieszać potrząsając słojem. Po tym okresie przefiltrować, przelać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce aby nalewka…

Nalewka bananowa

Składniki: 1 duży dojrzały banan 1/2 szklanka cukru ½ szklanki wody 1/2 laski wanilii ¾ litra wódki czystej Sposób przyrządzenia: Banana obrać, rozgnieść widelcem i przełożyć do słoja, zalać wódką, szczelnie zamknąć, odstawić na 8 dni. Cukier rozpuścić w wodzie, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut zbierając tworzącą się pianę, schłodzić. Nalewkę przefiltrować, połączyć z…

Nalewka jabłkowa

Składniki: 1 kg jabłek ½ litra czystej wódki ½ litra Brendy ½ szklanki cukru ¾ szklanki wody Sposób przyrządzenia: Jabłka dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. W dużym, czystym słoju ułożyć jabłka, zalać Brendy i wódką, zamknąć, odstawić na jeden miesiąc. Po miesiącu należy nalew dosłodzić. W tym celu cukier rozpuścić w wodzie…

Nalewka piwna

Składniki: 1 l. spirytusu 3 piwa jasne (0,33 l) 1 duża łyżka miodu 1 mała łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanka cukru 1 szklanka wody Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki, oprócz spirytusu podgrzać z piwem i wodą, aby się wymieszały, po ostudzeniu dodać spirytus.

Nalewka z winogron

Składniki: 1 kg winogron 1 kg cukru(trochę mniej niż 1i 3/4 kg) 2 l. wody 3 dag. liści z wiśni(około 1 garść) Sposób przyrządzenia: Wszystko razem zagotować, odcedzić i ostudzić. Dodać 1/2 l. spirytusu lub 1 l. spirytusu jak ktoś lubi mocniejsze. Nalewkę należy przefiltrować przez gazę lub watę aby pozbyć się skórek winogronowych i…