Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: nalewki

Nalewka kawowa

Składniki: 1 szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej (ok z 2,5 łyżeczki) 1 szklanka wody 1,5 szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka spirytusu Sposób przyrządzenia: Zaparz kawę, wlej do termosu. Do garnuszka wlej wodę, dodaj cukier i cukier waniliowy, zagotuj, aby powstał syrop. Wlej do termosu (do kawy) i zakręć, pozostaw na 6 godz. później przelej…

Liker karmelowy*

Składniki: 2 puszki mleka słodzonego skondensowanego mleko 3,2 % w kartonie 1 i 1/2 szklanki spirytusu Sposób przyrządzenia: Puszki mleka włożyć do garnka z woda aby były zanurzone i gotować na średnim ogniu tak żeby bulgotało przez ok 2-2,5 godziny .Odlać wodę i zostawić do następnego dnia do ostygnięcia. Otworzyć puszki i wyciągnąć karmel po…

Mleczna poezja

Składniki: 1 litr mleka 1 litr spirutusu lub czystej wódki 1 kg. cukru 1 kg. cytryn Sposób wykonania: Cytryny obrać jeśli mieszamy ze spirytusem, nie obierać jeśli z wódką, pokroić w plastry.Wszystkie składniki umieszczamy w odpowiednio dużym słoju na ok. 1 miesiąc(w ciemnym miejscu), co jakiś czas mieszając.Po miesiącu odcedzamy i smacznego:)

Nalewka Tadzia

Składniki: 1,2kg aroni 400 liści z wiśni 1 litry wody 5dkg kwasku cytrynowego 2kg cukru 1 litr spirytusu Sposób przyrządzenia: Aronie z liśćmi zalać wodą i gotować 15 minut, następnie odcedzić i do uzyskanego gorącego soku dodać kwasek, cukier i wymieszać, poczekać aż wystygnie i do zimnego dolać spirtytus, po czym można nalewać do butelek.